HealthFlex
×
  • Ana Sayfa
  • Hakkımda
    • ÖZGEÇMİŞ
    • Eğitim
    • Mesleki Deneyim
    • Makaleler
    • Videolar
  • Klinik
    • Fotoğraf Albümü
    • Anlaşmalı Kurumlar
    • Randevu Al
    • Sıkça Sorulan Sorular
    • Hasta Aydınlatma Metni
  • Basından
  • Hastalıklar
  • Ziyaretçi Defteri
  • İletişim

Temporomandibuler eklem, alt çeneyi kafatasına bağlayan eklemdir. Yerken ve konuşma esnasında hareket eder.
Çene eklemine, çene çevresindeki kaslar veya tendonların hastalıklarına bağlı ortaya çıkabilir.
En sık nedenleri arasında,
Diş sıkma,
Stres,
Eklemde oluşan artrit,
ve travma vardır.

Çene hareketi ile ortaya çıkan ağrı tipiktir. Çok şiddetli olabilir. Beraberinde, başağrısı,  omuz ve boyun ağrısı, kulak ağrısı, çınlama ( tinnitus), çiğneme sırasında olan zorluk olabilir.

Bazı durumlarda çene hareketi ile ortaya çıkan ses olur.  Kadınlarda ve 20-45 arası yetişkinlerde daha sık görülür. En sık neden gece uykuda ortaya çıkan istemsiz diş sıkma  (bruksizm) dediğimiz duruma bağlıdır. Telefonu kulak ile boyun arasına sıkıştırıp konuşmak da sık nedenler arasındadır.

Teşhis çoğunlukla diş hekimi muayenesinde konulur. Üst ve alt dişler aynı hizaya gelmeyebilir. En sık şikayet yemek yerken, çiğnerken ortaya çıkan ağrıdır. Sıklıkla klinik muayene ile tanı konulur. Panoramik mandibula grafisi, temporomandibüler eklem tomografisi veya yumuşak dokuya ait bir hastalık düşünülüyorsa çene eklemi manyetik rezonans (MR) görüntülemesi tanı için gerekebilir.

Tedavi; öncelikle ortaya çıkan nedene yönelik olarak planlanır. En sık uygulanan tedavi şekli çene hareketini azaltmak ve eklemi dinlendirmektir. Sert şeyler en az 10 hatta 15 gün yenilmemeli sulu ve yumuşak gıda tüketilmelidir. Sakız çiğnemek fazlaca konuşmak, şiddetli bir şekilde esnemek çene eklemini yoracaktır. Hastalarımın her zaman şöyle düşünmesini tavsiye ederim. Bir şey yerken çiğnerken sanki çene ekleminiz sırçadan yapılmış gibi çok kırılgan olduğunu düşünün ve ona göre hareket edin ve zorlamayın.

Eklem ağrısını azaltmak ve çene hareketlerini rahatlatmak adına nonsteroid antiinflamatuar dediğimiz (NSAİ) ilaçlar ( ibuprofen, naproksen gibi) kullanılabilir. Ayrıca kas gevşeticilerin kullanılması gerginliği azaltacağı için tedavide çok faydalı olacaktır. Erken dönemde soğuk sonrasında ise ılık-sıcak uygulamalar faydalıdır.

Hastanın gece rahat ve daha huzurlu uyuması bruksizm dediğimiz diş sıkmalarını da azaltacağı için tedavinin önemli bir parçasıdır.  Rahat uyku sağlayıcı ilaçların kullanılması hasta için daha hızlı ve konforlu iyileşme sağlayacaktır. Tedavi yani iyileşme zaman alacaktır bu nedenle sabırlı olmak aceleci olmamak gereklidir. Kas spazmını azaltmak amacıyla son yıllarda eklem bölgesindeki kaslara botox uygulaması ve eklem içine kortizon injeksiyonu uygulaması yapılabilmektedir.Ancak yine de tüm tedavilere rağmen düzelme olmuyorsa cerrahi seçenekler konuşulabilir. Ancak çene eklemi bölgesinin cerrahisi en son düşünülmesi gereken ve tüm tedavi seçeneklerinin tamamen tüketildiğinden ve yeterli süre uygulandığından iyice emin olunmalıdır.

© Copyright 2018 • Prof. Dr. Mustafa Cem Özbek • Tüm hakları saklıdır.

Siz değerli hastalarımı kendi kliniğimde ağırlamaktan memnuniyet duyacağım. Sağlıklı günler dilerim

0 (552) 509 03 86

mustafacemozbekklinik@gmail.com

Ak Plaza, Yaşam Cad. No:7 Kat:6 Daire No:21 Söğütözü/Ankara (TOBB Hastanesi Yanı)

Sosyal Medya

Çalışma Saatlerimiz

Ptesi-Cuma: 09:00-17:30

Ctesi: 10:00-17:00

Pazar: Kapalı

Copyright | ©2023 | Prof. Dr. Mustafa Cem ÖZBEK
adenoid,aft,ağrılı,ağrısı,akne,akustik,alabilirim,alerjenler,alerji,alerjide,allerji,ameliyatarı,ameliyati,ameliyatlarında,analizi,anestezinin,anjini,ankiloglossi,apnesini,apse,aşı,atrezi,atrofik,bağı,balon,basıncı,beslenme,beta,biliyoruz?,biyonik,blefaroplasti,botox,bozukluğunun,bppv,bppv,kulakta,bruksizmi,burunda,buşon,buton,çağı,cerahisi,cilt,çınlamasına,çocuk,çocuklarda,çocukluk,dalış,damak,değerlendirilir?,değişiklikleri,denge,derin,deviasyonu,dilatasyonu,diş,divertikülü,dönmesi,dudak,duktus,durumlarda,edilen,edilmesi,eğriliği,eklem,eklemi,elbistanlı,endoskopik,epiglottit,epistaksis,estetiğinde,estetik,etkeni,etkisi,ettikleriniz,evde,falsetto,farenjit,fasyal,fibrozis,fistül,fonksiyon,fonksiyonu,frakür,gelişen,gençleştirme,gırtlak,glomus,glossit,göstergeci,göz,gözyaşı,grip,guatr,gürültü,hakkıında,halitozis,hamilelerde,hastalarında,havayolu,hbot,hijyeni,hiperbarik,hipofarenks,horlama,hpv,human,iç,içilen,iltihabi,immünoterapi,implant,implante,işitmenin,kadar,kaldırma,kanal,kanalı,kanamaları,kanamalarında,kanser,kantürk,kapağı,karşılaşılabilecek,karşılaşılan,kaş,kaybının,kayıplarında,kekemelik,kemiğe,kepçe,kimlere,kimlerin,kiri,kırığı,kırışıklık,kistik,kitleleri,koanal,koklear,kokusu,kolesteatomlu,komplikasyonlari,konka,korunması,kristal,kserostomia,küfeciler,kulaklar,kulakta,kullanılır,kuruluğu,larengofarengeal,larenjit,larinks,lazer,levent,ludwig,manevralar,mantarı,mastoidit,media,meniere,merak,migrenöz,mikronivaziv,miringoplasti,mutasyonel,nasıldır?,nazofarenks,nedenleri,nedenli,neler,nelere,nonalerjik,nörinom,nörit,ödemi,oksijen,olgun,olması,olmayan,oluğu,olur?,oluşur?,ömür,onarımı,oral,orofarenks,ortaya,osteotomi,otalji,otitis,otomikoz,kulak,otoplasti,otoskleroz,oynaması,pap,papillom,papilloma,paraganglioma,paralizi,paralizisi,parezisi,perforasyonu,piezo,polip,polisomnografi,pozitif,preauriküler,presbiakuzi,presbilarenks,psikojen,puberfoni,radyofrekans,reflü,reflüsü,reinke,revizyon,rinit,rinitler,rinolit,rinoplasti,risk,riskleri,sağlığımız,sağlığına,schwannoma,selülit,sendromu,septal,septoplasti,sigaranın,sık,sıkma,gıcırdatma,sinir,sinoplasti,sinüs,sıvı,sivilce,siyaloendoskopi,sorulan,sorular,sulkus,suphi,süreç,tamponları,tanısı,taraması,tat,teknikler,temporomandibüler,terapisi,terapisinde,testleri,tetkikler,thornwaldt,tıkanıklığı,timpanoskleroz,tinnitus,tiroglossal,tonsillit,tonsillolit,toplanması,tsh,tuboplasti,uçuk,uçuş,uygulaması,uykuda,vertebrobazilar,vestibülit,virüs,vokalis,yaraları,yarık,yenidoğan,yetmezliği,yetmezlik,yiğider,yolu,yolunda,yöntemler,zarı,zayıflığı,zenker